Noodhulp aan Nederland - Wat de wereld deed na De Watersnood

Volg ons en ontdek hoe Nederland na
    de Watersnoodramp werd geholpen

Noodhulp aan Nederland

De Noorse Watersnoodwoning uit Raamsdonksveer wordt het symbool voor het canonvenster op de Watersnood, waarmee de verschillende aspecten van deze geschiedenis, inclusief de noodhulp, een plek krijgen in het Openluchtmuseum. Op de tab Nieuws vind je informatie over wat de wereld deed na de 'Ramp' en hoe de herbouw van de Watersnoodwoning vordert.

In 2013 was het 60 jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door de watersnoodramp. Binnen mum van tijd stonden grote delen van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland onder water. Meer dan 1800 mensen kwamen om en ruim 75.000 inwoners verloren huis en haard. De ramp laat tot op de dag van vandaag diepe sporen na in de identiteit, de cultuur en de ontwikkeling van de Nederlandse samenleving. ‘De ramp van 1953’ is één van de vensters in de canon van Nederland. Het Openluchtmuseum werkt met het Rijksmuseum aan een vaste presentatie van de canon in het Arnhemse museumpark.

De wereld helpt Nederland
Tegenwoordig toont Nederland zich hulpvaardig bij wereldrampen, maar in 1953 schoot de wereld Nederland op grote schaal te hulp. Lieslaarzen, aardappelen, speelgoed, cognac, schooltassen, babykleertjes, zakdoeken en brilmonturen, de giften stroomden binnen. Ook werden ruim 325 ‘kant-en-klaar woningen’ aangeboden door de Noorse regering en het Noorse Rode Kruis. Deze watersnoodwoningen vormen een materiële getuigenis van één van de meest aangrijpende gebeurtenissen in onze naoorlogse geschiedenis.

Herinnering aan de watersnood levend houden
Een van de laatst overgebleven originele Noorse noodwoningen stond op een historische plek in het west-Brabantse Raamsdonksveer. Hier werden de beroemde eerste foto’s gemaakt van de evacuatie van bewoners door een amfibievoertuig (DUKW). Deze foto’s vestigden de aandacht van de wereld op de ramp, vanuit een west Brabants dorp dat voor even aan de kust van Nederland lag.

Toen de woning in 2009 dreigde te worden afgebroken verzocht de Stichting Veers Erfgoed het Nederlands Openluchtmuseum om medewerking aan het behoud van dit bijzondere erfgoed teneinde de herinnering aan de watersnoodramp levend gehouden en over te brengen op jongere generaties.

Opening Watersnoodwoning
Op dinsdag 15 april 2014 wordt de Noorse woning uit Raamsdonksveer in het Nederlands Openluchtmuseum geopend. Als bezoeker beleef je een beeldende presentatie over één van de belangrijkste thema’s die Nederland raken: Leven met water, in voor en tegenspoed. Het thema wordt in vier lagen belicht: ‘De trauma’s van een (watersnood)ramp’, ‘hulp en solidariteit’. ‘de noodwoning en haar bewoners’ en ‘Van wassend water tot watermanagement’.